2008. október 4., szombat

Marlenka

A marlenka sütése egy kollégám kérésére történt. Jó, nem pontosan úgy sikerült a művelet, ahogy kellett volna...ugyanis ő a boltban kapható marlenkára gondolt, én pedig a gasztroblogger társak oldalain keresgéltem receptet az örmény sütihez. Találtam is egyet itt.
A problémák nem is igazán kezdődtek, hanem a készítés sütés fázisában. Vagy nem elég meleg sütőben sütöttem, vagy az időt néztem el...de amikor a mézes krémet megpróbáltam „rákenni” az nem kenődött, hanem sokkal inkább elsüllyedt...eleinte elég szomorú látványt nyújtott...hasonlót, mint a Titanic...vagy ahogy én ezt régi filmes emlékeimből felidéztem. De a végeredmény nem is lett olyan szörnyű, hiszen a krém annyira lesüllyedt, hogy amikor kikapartam a sütit a tepsiből és megfordítottam, majdnem ugyanúgy nézett ki mint az eredeti. A kollegáim véleménye pedig meglehetősen pozitív volt, így elfelejtettem az előző esti Titanicos-kudarcos élményeimet.

A recept innen származik, a kommentben is látszik

Íme akkor a recept:
Hozzávalók:
A kevert tésztához:
75 g vaj
3 db tojás
125 g cukor
1 ek vaníliaeszencia
3 ek tejszín
150 g liszt
1 tk sütőpor

A mézes krémhez:
100 g vaj
80 g cukor
80 g méz
2 ek tejszín
100 g mandula lapocska
2 ek dió, őrölt
½ tk szerecsendió, őrölt
½ tk fahéj, őrölt

A sütőt 150 ºC fokra előmelegítem.
A vajat egy kis tálban kissé felolvasztottam, ajánlom a kis ikeas üvegtálakat és a mikrót. A tojást, cukrot, a vaníliát és néhány perc alatt habosra kevertem, majd hozzákevertem a vajat és a tejszínt is és utána a lisztet és a sütőport. Kivajaztam egy 20 X 30-as üvegtepsit, és belesimítottam a tésztát. Az előmelegített sütőben 10 percig sütöttem (vagy legalábbis azt hiszem, hogy így történt, de az előző történet fényében nem teljesen biztos).
Közben egy lábosban megmelegítettem a vajat és hozzákevertem a többi hozzávalót. A mézet a végén öntöttem bele.

A keveréket rákanalaztam a tésztára, lefedtem alufóliával, majd még 15 percig sütöttem. Hagytam kihűlni mielőtt kiimádkoztam a tepsiből.

Az értékelés szerintem jó volt.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

jó hallani kalandjaidat a nemzetközi konyhával:):)
R
és győz, Gubomano, 1:0 Zsófec contra örmény gasztonómia

Mamma írta...

Ezt a rececptet nálam láthattad:-)), már több helyről hallottam, mennyire sikeres. Főleg a tetején a kérges mézes mandula klassz, az dobja fel a süteményt.
Nem értem, hogyan süllyedt le Neked, nálam még nem produkált ilyet:-))

A receptet itt találod:
http://href.hu/x/7noo

Gubomano-Zsófi írta...

Igen, tényleg! Rengeteget keresgéltem és ez a recept volt a legszimpatikusabb. Most másodszor, amikor csináltam tovább sütöttem a tésztát és így már tényleg tudtam kenni a második réteget rá.

Köszönöm utólag is a receptet:)

Mamma írta...

Zsófi, örülök, ha ízlett:-))
Nemrég egyébként megtaláltam végre az igazi marlenkát, ha végre odajutok és megsütöm, bejegyzem ide.