2008. február 12., kedd

Karamellás- Almatorta




Még kedden eldöntöttem, hogy mindenképpen sütni szeretnék valamit, de persze azt nagyon nehéz volt eldönteni, hogy ez mi legyen. Nagyon sok lehetőség közül lehet ugye ilyenkor választani, van hetvenezer szakácskönyvem, még több blog. Most úgy döntöttem, hogy a munkahelyemen szerzett recepttel próbálkozom. Először nagyon úgy nézett ki, hogy nem jön össze a dolog, az általam összebarkácsolt süti nem nagyon hasonlított a képen lévőhöz, volt valami nagyon furcsa leve...így valójában a készítési és sütési idő kb. kétszer olyan hosszúra nyúlt, mint ahogy ezt eredetileg terveztem, ami ugye nem gond, kivéve akkor, amikor eleve azt tervezed, hogy késő este leszel kész. Szóval egy kicsit hosszúra nyúlt a dolog, de azért mindenképpen megérte.

Akkor lássuk a receptet:

Először omlós tésztát készítettem:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 csipet só
1 ek ecet
1 tojás

Ok az eceten én is felkaptam a fejem, de nagyon jó lett a tészta és kicsit sem lehetett benne érezni az ecetet
Az alapanyagokat összekeverem, majd a kész tésztát celofánba csomagoltam és kb 30 percig állni hagytam

Közben elkészítettem a tölteléket:
75 dkg alma
1 citrom leve
2 dkg vaj
10 dkg cukor
2 kanál almalé

Az almákat meghámoztam (ilyenkor azért nem lenne rossz ha lenne vki itt nekem aki meghámozza őket) majd a citrom levét ráöntöttem és vártam, hogy kicsit megpuhuljon

A tésztát 24cm-es tortaformába lapítgattam, villával megszúrkáltam, majd szépen ráfektettem az almaszeleteket és kis darabka vajakat raktam rá.

200 fokra előmelegített sütőben elkezdtem sütni...elvileg 20 percig...gyakorlatilag tovább

amíg sült elkészítettem a karamell öntetet...a cukrot egy lábosban megolvasztottam , majd beleöntöttem az almalevet és megvártam amíg elkezdett karamellizálódni (sajna ez elég nehezen ment mert nem volt itthon kristálycukor, csak finomítatlan nádcukor, ami sokkal nehezebben karamellizálódott...oké gyakorlatilag kicsit sem lett az a szép karamell, hanem fura formájú göbökké állt össze a cucc, miközben szokatlan szaga volt...a végeredmény persze nagyon tuti lett)

Ráöntöttem a tortára, majd még kb 15 percig magas fokozaton sütöttem...és kész lett:) és fincsi a furcsa levet leszámítva, amit le kellett önteni

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Meglep, hogy "furcsa lé" keletkezett, azt hittem volna, hogy a sülő almából jön ki, mint tkp. az almás pitében, s az elméletileg nem rossz. No mindegy, ez is nagyon ínycsiklandozó :-)