2009. január 28., szerda

Lúdlábtorta

Mostanában kifejezetten könnyen megy az ünnepi vásárlás, hiszen szeretteimnek ételekkel kedveskedek. Eddig nekem úgy tűnik hogy ennek kifejezetten örülnek is, mondjuk nem is csoda, ha olyat kapnak, mint az édesapám születésnapjára alkotott lúdláb torta.

Mert az egyszerűen, minden önámítás és beképzeltség nélkül isteni lett. Mondhatni egy tökéletes gasztronómiai élmény volt számomra. És nem, nemcsak amiatt mert december óta gyakorlatilag nem eszem olyat ami édes, hanem tényleg nagyon finom lett.
De hogy ne csak fényezzem magam, hanem konstruktívan kritizáljak is: a csokival bevonás még közel sem tökéletes. Vagyis az az oldal, ahol bőven volt alapanyag nagyon szép lett, a másikon viszont valahogy úgy meglátszik, hogy most csináltam először. Nem baj, a következő már úgy gondolom jól fog sikerülni.
A receptet a Nagy süteményes könyvben találtam, ahonnan már készítettem korábban is sok finomságot, de amit még gasztromániám előtt vettem.

És íme a recept:


Hozzávalók:

Tésztához:
3 tojás
3 ek liszt
3 ek cukor
1 ek kakaópor
1 kisebb üveg meggybefőtt (ha nem akarsz nagyon kiszúrni az ünnepelttel akkor magozott)
A krémhez:
1 csomag csokis pudingpor
1 ek kakaópor
3 ek cukor
20 dkg vaj
10 dkg étcsoki
Tetejére:
20 dkg ét tortabevonó csokoládé


A piskóta alaphoz a tojássárgákat a cukorral habosra kevertem, majd szépen nyugisan hozzáadtam a kakaóport és a lisztet és végül a fehérjékből vert kemény habot. Egy sütőpapírral kibélelt 26 cm-es tortaformában 180 fokon 20 percig sütöttem. Sülés után hülni hagytam, addig elkészítettem a krémet (a folyamatban nagyon sokat segített Zsuzsa is, természetesen)

A pudingot megfőztem, a plusz cukrot és kakaót is hozzáadtam, majd amikor kész lett a forró masszába belekevertem az apró darabokra tördelt étcsokit. A vajat habosra kevertem, majd hozzáadtam és belekevertem a meggyet.

Mivel nem tudtam elképzelni hogyan viselkedik a krém a tortaforma szélét rátettem a tésztára és így lapátoltam rá. Amikor megszilárdult az egészet bevontam a gőzfürdőn felmelegített csokoládéval.

Díszíteni is díszítettem:)

2 megjegyzés:

macs írta...

Jé, ez nagyon hasonló recept, mint ahogy én készítem. (Én a Príma Konyhában talált receptet vettem alapul és azt módosítgattam.) :) Nagyon jól hangzik és szép a fotó! Lehet, hogy a krémet kipróbálom így is, ha azt mondod, hogy nem lesz túl tömény a vajtól!

Gubomano-Zsófi írta...

Szia!
Hát azt nem állítanám, hogy egy könnyű fogás volt...de szerintem kicsit sem volt geil.
És a vártnál sokkal gyorsabban elfogyott!