2008. április 27., vasárnap

Quiche lorraine

Amióta megvettem a Tésztában sült finomságok szakácskönyvet, azóta kacérkodom ezzel a recepttel, azóta tudom, hogy ennek nagy sikere lesz nálam. Kedden pedig eljött a várva várt nap, Petrának elkészítettem a cuccot és jó lett. Legalábbis nekem nagyon ízlett, ő meg udvariasan nem húzott le. Sőt még a blogomról, amit most látott először, is volt egy megjegyzése: „ Az az egy mentséged erre, hogy legalább jól írsz” És tény, minden konyhai mozdulatomat dokumentálni írásban és fényképpel, lehet, hogy tényleg nem annyira normális, de nagyon megnyugtató. Írásterápia.

De visszatérve a gasztronómiához a Quiche Lorraine egy francia recept, csupa, csupa finomsággal. És most lássuk mi is volt benne:

Hozzávalók:
Omlós tésztához:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
1 tojás
1 csipet só
1 ek ecet
1 felvert tojás a kenéshez

Töltelékhez:
20 dkg szalonna
2,5 dl tejszín
3 tojás
10dkg reszelt ementáli sajt
Szerecsendió
Só, bors

+ szárazbab nehezéknek (igen ez először nekem is nagyon furcsán hangzott, de ahogy leírom a receptet minden meg fog majd világosodni.

Először elkészítettem a tésztát, majd pihenni hagytam a hűtőben. A quiche-formát jól kivajaztam és vékonyan belenyomorgattam a tésztát. Sütőpapírt tettem rá, majd erre nehezéknek a szárazbabot. Sütöttem 25 percig, majd leszedtem róla a papírt és a babokat. (A babok kicsit felidegesítettek, gonoszak voltak, mert a kis agyamban nem gondoltam őket forrónak. Nagy hiba. Amikor kiemeltem a papírral együtt majdnem leégett a kezem, aminek következtében az egészet elhajítottam. Ezután a szétszóródott babokat kergettem a konyhában...jó kis móka volt)
Megkenegettem a félig sült tésztát a felvert tojással, majd vissza a sütőbe 7 percig.Közben elkészítettem a tölteléket. A pici csíkokra vágott szalonnát megpirítottam majd a zsírt leitattam papírral. A 3 tojást felvertem, beleöntöttem a tejszínt és fűszereztem a sóval, borssal, és a szerecsendióval. Amikor megsült a tészta, belepakoltam a szalonnát, a sajtot és ráöntöttem ezt a tojásos-tejszínes cuccot
Utána vissza a sütőbe még kb 40 percig és tökéletes.

1 megjegyzés:

Egedi Barbara írta...

Még jó hogy aztán nekünk is megcsináltad, mert a húsos-tészta műfajnak szerintem ez a quiche a koronázatlan királynője (vagy királya?).

Utánanéztünk a szónak, és egyszerűen csak sütit jelent - némi lotaringiai hangváltozás után.

Nagyon köszönjük! Isteni volt!